İnsan hayatını etkileyen ve ciddi sonuçları olan hastalıklar meydana gelmeye başladığı zaman vücudumuz bu duruma karşı önlem alabilmemiz adına alarmlar verir. Vücudumuzun verdiği bu alarmlar hastalık belirtileri olarak karşımıza çıkar. Hastalıkların belirtileri vücudumuzda görülmeye başladığı zaman en kısa sürede uzman doktor muayenesinden geçmeli ve hastalığın tedavisine başlamalıyız. Bu gibi ciddi sonuçları olan ve erken teşhis edilmesi gereken hastalıklardan olan gut hastalığının belirtilerini ve gut hastalığı hakkında bilinmesi gerekenleri sizler için araştırdık.
Gut hastalığı nedir?
Gut hastalığı eklemlerde ağrı, şişlik, hassasiyet ve sıcaklığa neden olan atakları anlık şekilde gelişen ve genellikle ayak başparmağından başlaması ile vücuda doğru ilerleyen bir iltihaplı hastalıktır. Ayak başparmaklarında eklem ağrısı olarak kendini göstermeye başlayan gut hastalığı iltihabın yayılması ile diğer eklemleri de etkileme başlar. Gut hastalığında en çok etkilenen bölgeler genellikle bacak eklemleridir. Gut hastalığı çoğu zaman ayak başparmağında bir yanma ve ağrı hissi ile uyku kaçıran bir hastalıktır.
Gut hastalığında bireylerin iltihaplanan eklem bölgelerin vücudun geri kalanına göre çok daha sıcak, şiş ve hassastır. Başlarda yalnızca ayak başparmağında ağrı ve şişlik olarak başlayan gut hastalığı diğer eklemlere de yayılması ile birlikte atakları sıklaşan bir hastalıktır. Atakların sıklaşması aynı eklemlerde ağrılara da sebep olabilir, diğer eklemlere de yayılarak gelişebilir. Gut atakları genellikle aralıklı olarak görülür ve gut hastalığı vücutta uzun süre kalan bir hastalıktır.
Gut hastalığı nedenleri nelerdir?
Gut hastalığının belirli net bir nedeni bulunmaktadır. Gut hastalığı vücutta aşırı ürik asit miktarından kaynaklanır. Bu durum da eklemlerde ve yumuşak dokularda anormal seviyede ürik asit kristallerinin birikmesine ve ilerleyerek gut hastalığının oluşmasına yol açar. Ürik asit kristalleri böbreklerde arttığı zaman böbrek taşına ve eklemlerde arttığı zaman ise gut hastalığının oluşumuna neden olur. Vücutta ürik asit birikmesine yol açan durumlar genellikle kabuklu deniz canlıları, kırmızı etler ve alkollü içeceklerin sık şekilde tüketilmesi sonucu oluşur.
İnsan vücudunda ürik asit DNA ve RNA’nın doğal parçalanmasından ortaya çıkar. Kırmızı etler, kabuklu deniz canlıları, sakatatlar ve alkollü içeceklerin sık şekilde tüketilmesi bu doğal parçalanmanın zayıflamasına ve vücutta ürik asit birikimine neden olur. Sonuç olarak ise ortaya gut hastalığı çıkar. Gut hastalığı geçmişte kral hastalığı olarak da bilinen bir hastalıktı. Belirli bir besin grubunun ağırlıklı olarak tüketilmesi sonucunda oluşan bu hastalık aynı zamanda tütün ürünlerinin sıkça tüketilmesiyle de meydana gelir.
Gut hastalığı belirtileri nelerdir?
Her hastalık kendine ait bazı belirtiler ile meydana gelir. bu belirtilerin erken teşhis edilmesi ile birlikte hastalıkların tedavisi mümkündür. Ancak belirtileri görmezden gelmemi halinde hastalık ilerler ve daha ciddi sonuçlara yol açar. Bu nedenle de vücudumuzun verdiği sinyalleri doğru okumalıyız. Bu kapsamda erken teşhis edebilmek adına gut hastalığının belirtileri şu şekilde karşımıza çıkıyor:
Eklemlerde yoğun ağrı
Gut hastalığı genellikle ayak başparmağının eklemini etkilese de, hastalığın yayılmaya başlaması ile bacak ve kollarda da eklem ağrısına neden olur. Çok nadiren olsa da, eklem ağrıları omurgada da görülebilir. Eklem ağrısında genellikle ağrının şiddetli 4 ile 12 saat içerisinde artarak devam etmektedir. Ayak bilekleri, dirsekler, el parmakları ve ayak parmakları eklemleri çoğu zaman etkilenen diğer eklemlerdirler.
Atak sonrası ağrı
Gut atakları meydana geldiği zaman şiddetli bir ağrı meydana gelir. Atak şiddetine bağlı olarak ağrı artar ve azalır. Atak sırasında gelişen ağrılar ataklar bittikten sonra birkaç günden birkaç haftaya kadar devam edebilir. Atakların daha uzun sürmesi ile daha fazla eklemde ağrı görülebilir. Gut hastalığı hem atak esnasında hem de atak sonrasında ağrıların meydana geldiği bir hastalıktır.
Şiş ve kızarıklıklar
Gut atakları meydana geldiği zaman atakların oluştuğu eklem bölgelerinde kızarıklıklar ve şişlikler meydana gelir. Bu durumda eklemler genellikle vücudun kalanına göre daha sıcak bölgeler halinde görülürler. Aynı zamanda kırmızı lekeler de bu bölgelerde kendini gösterir.
Hareket kabiliyetinde azalma
Gut hastalığının ilerleyen dönemlerinde meydana gelmesi daha muhtemel bir belirti olan hareket kabiliyetinde azalma, zamanla iltihabın eklemlere iyice bulaşması sonrasında bu eklemleri hareket ettirmede yalanan sorunlar olarak görülür. Eklemlerde hareket kabiliyeti kısıtlanır ve da rahat hareket ettirilemezler.
Gut hastalığı kimlerde görülür?
Gut hastalığı beslenme düzenlerinde bozukluk olan ve vücut direnci düşen bireylerde görülür. ürik asitin vücutta yeteri kadar parçalanamadığı durumlarda meydana gelen gut hastalığı, daha önce böbrek taşı oluşumu yaşamış olan bireylerde daha yaygın görülmektedir. Vücuttan ürik asitin yeteri kadar atılamaması sonucunda ortaya çıkan gut hastalığı çoğu zaman ise sağlıksız ve tek yönlü bir beslenme alışkanlığı olan bireylerde görülür.