Bağırsaktan kaynaklı olan karın ağrısının pek çok nedeni vardır. Birçok önemli rahatsızlığın belirtisi olabilen karın ağrısı çeşitli yollar ile son bulabilir. İşte bağırsağın neden olduğu karın ağrısını geçirecek yöntemler.
Editör notu: Herkesin çeşitli besinlere göstereceği reaksiyon farklı olduğundan önerilen besinleri tüketmeden önce uzman bir doktora danışmalısınız.
Karın ağrısı neden olur?
- İshal
- Kabızlık
- Gaz
- Stres
- İrritabl bağırsak sendromu
- Besin alerjisi
- Gıda zehirlenmesi
- Mide gribi
- Hazımsızlık
- Gastrit
- Ülser
- Divertikülit
- Apandisit
- Fıtık
- Bağırsak tıkanması
- Kanser türleri
- Safra kesesi iltihabı
- Safra taşı
- Böbrek taşı
- Karaciğer iltihabı
- Karın kası hasarı
- Dalak büyümesi
- Adet krampları
- Pelvik inflamatuar hastalıklar
- Dış gebelik
- Yırtılan yumurtalık kisti
- İdrar yolu enfeksiyonları
- Kalp krizi
- Zatürre
- Akciğer embolisi
Karın ağrısının belirtileri nelerdir?
- Şişkinlik
- Gaz
- Geğirme
- Yemek yedikten sonra yaşanan mide ekşimesi
- Bulantı ve kusma
- Hazımsızlık
- Kabızlık
- İshal
- Kilo kaybı
- Ateş
- Üşüme ve titreme
- Gece terlemeleri
- Kas ve eklem ağrıları
- Bağırsak kaslarının kasılması
Karın ağrısı bir insanlarda çok sık rastlanan bir semptomdur ve diğer belirtiler ile birlikte görülebilme sıklığı fazladır. Ağrıya neden olan pek çok hastalık bulunur ve bu hastalıklar birbirine çok benzeyebilir.
Karın ağrısına ne iyi gelir?
Limon suyu
Asidik bir özellikte olan limon suyu, sıcak su ile birleştiğinde sindirim sistemini uyarır. Bağırsağı oldukça rahatlatan limon suyu, aynı zamanda vücutta bulunan toksinlerin hızlı bir biçimde dışarı atılmasını sağlar. Kolonun dış yüzeyine yapışan sindirilmemiş zararlı maddelerin vücuttan dışarı atılmasını sağlayan limon suyu, hem şişkinlikten hem de bağırsak ağrısından kurtulmakta önemli bir rol oynar.
Malzemeler
- Limonun suyu
- 1 bardak sıcak su
Hazırlanışı
Bağırsak ağrısını geçirecek limonlu su için öncelikle limonun yarısını 1 fincan hafif sıcak suya sıkın. Sabah uyandıktan sonra, kahvaltıdan önce ya da uyumadan önce hazırladığınız bu limonlu ılık suyu için. Günde 2 kez bu sudan içmek yaşadığınız bağırsak problemlerini çözer, ağrıdan eser kalmaz.
Limon suyu besin değerleri
Besin Değeri | 100 gramda | 1 Su Bardağı (200 g) | 100 gram için günlük % değer* |
---|---|---|---|
Kalori | 100 kcal | 200 kcal | % 5.0 |
Karbonhidrat | 19.85 g | 40.0 g | % 6.6 |
Lif | 0.1 g | 0.2 g | % 0.5 |
Protein | 0.6 g | 1.1 g | % 1.1 |
Yağ | 0.4 g | 0.9 g | % 0.7 |
Kolesterol | 0.0 mg | 0.0 mg | % 0.0 |
A Vitamini | 2.0 IU | 4.0 IU | % 0.0 |
C Vitamini | 28.1 mg | 56.3 mg | % 46.9 |
Potasyum | 111.0 mg | 222.0 mg | % 3.2 |
Kalsiyum | 10.0 mg | 20.0 mg | % 1.0 |
Demir | 0.4 mg | 0.9 mg | % 2.4 |
Ballı su
Bal son derece iyi bir bağırsak dostudur. Bağırsak hareketlerini hızlandıran bal, kabızlığı ve pek çok sindirim problemi engeller. Bağırsağa ihtiyacı olan takviyeyi yapan bal, sindirim sistemini korur ve güçlendirir. Ilık su ile birleştiğinde karın ağrısı şikayetini keser.
Malzemeler
- 1 çorba kaşığı bal
- 1 bardak sıcak su
Hazırlanışı
Bağırsak ağrısını önlemek için ilk olarak 1 bardak ılık suya 1 çorba kaşığı bal ekleyin. Bal ve sudan oluşan bu karışımı güzelce karıştırın. Kullandığınız balın organik olması çok önemlidir. Ballı ılık suyu günde iki kez gece yatmadan önce ve sabah uyandıktan sonra tüketmeniz önerilir.
Balın besin değerleri
Besin Değeri | 100 gramda | 1 Tatlı Kaşığı (5 g) | 100 gram için günlük % değer* |
---|---|---|---|
Kalori | 307 kcal | 15.3 kcal | % 15.3 |
Karbonhidrat | 75.07 g | 0.4 g | % 25.0 |
Lif | 0.0 g | 0.0 g | % 0.0 |
Protein | 0.4 g | 0.0 g | % 0.8 |
Yağ | 0.0 g | 0.0 g | % 0.0 |
Kolesterol | 0.0 mg | 0.0 mg | % 0.0 |
A Vitamini | 0.0 IU | 0.0 IU | % 0.0 |
C Vitamini | 2.4 mg | 0.1 mg | % 4.0 |
Potasyum | 47.0 mg | 2.4 mg | % 1.3 |
Kalsiyum | 5.0 mg | 0.3 mg | % 0.5 |
Demir | 1.3 mg | 0.1 mg | % 7.2 |
Keten tohumu
Vitaminler, kalsiyum, demir, magnezyum ve omega-3 yağ asitleri ve yüksek miktarda lif içeren keten tohumu, kabızlık ve karın ağrısı şikayetlerini en aza indirir ve oluşumunu engeller. Keten tohumu tüketmek son derece faydalı bir seçenektir. Öğütülmüş ve ezilmiş keten tohumu, hem kabızlığı hem de bağırsak ağrısı şikayetlerini önler.
Malzemeler
• 1 yemek kaşığı keten tohumu
• 1 bardak su
Hazırlanışı
Karın ağrısını geçirmek için ilk olarak 1 yemek kaşığı ezilmiş keten tohumunu 1 su bardağı suya ekleyin. Karışımı içmeden önce 2 ya da 3 saat bekletmelisiniz. Bu karışımı mümkünse gece yatmadan hemen önce içmelisiniz. Bununla birlikte, salatalara 1 – 2 kaşık keten tohumu eklerseniz bu da bağırsak ağrısını azaltır.
Keten tohumu besin değerleri
Besin Değeri | 100 gramda | 1 Su Yemek Kaşığı (15 g) | 100 gram için günlük % değer* |
---|---|---|---|
Kalori | 454 kcal | 68.1 kcal | % 22.7 |
Karbonhidrat | 3.44 g | 1.0 g | % 1.1 |
Lif | 35.1 g | 5.3 g | % 140.2 |
Protein | 18.1 g | 2.7 g | % 36.1 |
Yağ | 33.1 g | 5.0 g | % 50.9 |
Kolesterol | 0.0 mg | 0.0 mg | % 0.0 |
A Vitamini | 80.0 IU | 12.0 IU | % 1.6 |
C Vitamini | 0.0 mg | 0.0 mg | % 0.0 |
Potasyum | 682.0 mg | 102.3 mg | % 19.5 |
Kalsiyum | 188.0 mg | 28.2 mg | % 18.8 |
Demir | 6.1 mg | 0.9 mg | % 33.7 |